Menu

Alpaca’s en lama’s, waarin verschillen ze?

Zo op het eerste oog zijn ze lastig uit elkaar te halen, maar als je er iets verder in verdiept zijn ze toch écht wel verschillend. De wol van lama’s kan niet worden verwerkt tot een kledingstuk terwijl die van alpaca’s tot één van de meest luxe soorten ter wereld behoord. Dit kan je natuurlijk op een afstand niet zo makkelijk zien, dus hier zijn nog een paar punten waarmee je ze wél uit elkaar kunt houden:

  • De oren. Die van een alpaca zijn recht, kort en gepunt. Lama-oren zijn lang en banaanvormig.
  • Het gezicht. Het hoofd van een alpaca is kleiner en korter, en heeft veel meer wol. Lama’s hebben een langer hoofd waar eigenlijk niet zo veel haar op zit.
  • De grootte. Lama’s zijn aardig groot van stuk, waar alpaca’s best wel klein en schattig zijn.
  • Het gedrag. Alpaca’s zullen niet zo snel uit zichzelf naar je toe komen en zijn ze vrij schuw, verlegen en voorzichtig. Een lama is trots en zeker niet bang uitgevallen. Zij zullen sneller op je af komen dan weglopen en zij zullen het ook niet laten om op je te spugen als jij niet weggaat. Alpaca’s kunnen wel spugen, maar zullen dit pas als allerlaatste optie gebruiken.
  • Alpaca’s kunnen zichzelf slecht beschermen en hebben echt een kudde nodig om te overleven. Deze zie je dan ook vaak in een groepje. Lama’s zijn wat meer op zichzelf gericht en zouden ook alleen kunnen overleven.

Hoe dan ook: beide soorten zijn geweldig om naar te kijken en daarbij geeft een alpaca dus hele fijne wol. Mede daardoor hebben we gekozen voor alpaca’s en geen lama’s.