Menu

Bezoek onze alpaca boederij

Bezoek onze alpaca boerderij en wordt verliefd op deze lieve, zachtaardige en gevoelige dieren. In combinatie met enkele unieke activiteiten bezorgen we jou een onvergetelijke dag.

Alpaca wandeling

Heerlijk onthaasten tijdens een wandeling met alpaca’s. Tijdens de anderhalf uur durende tocht krijg  je tussendoor uitleg over de alpaca en hun wol. Deze tocht is geschikt voor jong en oud.

Alpaca meet & feed

Met een klein groepje maak je van heel dichtbij kennis met de alpaca’s. Je komt alles over deze zachtaardige beestjes te weten. De alpaca’s worden tijdens deze beleving gevoerd.

Mysterie

Het “Mysterie van de verdwenen alpaca” is een speurtocht op ons erf in de vorm van escape opdrachten. Kom jij deze mysterieuze verdwijning mee oplossen?

Waarom Alpaca’s?

Die vraag wordt ons iedere keer weer gesteld. Maar laat ik bij het begin beginnen. Wij zijn Jos en Lilian van Vijfeijken. Samen hebben wij 15 jaar met veel liefde op ons melkveebedrijf in Mariahout gewerkt. In 2015 hebben wij besloten om het roer helemaal om te gooien.

Het jaar erop opende we onze glamping “Mariahout In de Hei” en caravanstalling. Op dat moment waren er op het erf nog jonge koeien die we verzorgden voor een ander. Zo konden onze glamping gasten genieten van de beesten op de boerderij.

De winter die volgde hebben we gebruikt om ons volgende plan te realiseren. Een Bed and Breakfast en een vergaderlocatie. We kozen voor een industriële inrichting met een knipoog naar de oorspronkelijke stal.

Uiteindelijk verlieten de jonge koeien het bedrijf en kwam de stal leeg te staan. Dat er weer dieren in moesten komen was voor ons al snel duidelijk. Alpaca’s vonden we meteen geweldige beesten. Intelligent, eigenzinnig en een zachtaardig karakter. Ook een echt kudde dier. Daarom dus alpaca’s! We hebben ons steeds verder verdiept in de alpaca en een cursus gevolgd. Uiteindelijk hebben we dertien Alpaca’s aangekocht bij een fokker. Zes jonge hengstjes, drie jonge merrietjes en vier drachtige merries. De stal werd ingericht voor de nieuwe bewoners. Het was heerlijk om de geur van hooi en stro weer op het bedrijf te ruiken.

Inmiddels zijn er twee veulentjes geboren en gaan we ons richten op de fokkerij en ons verdiepen in wat de mogelijkheden zijn met de wol. Door wandelingen te organiseren willen we onze gasten kennis laten maken met de alpaca’s
en hun bijzondere wol.

Na een ontspannen wandeling kom je heerlijk tot rust op onze locatie. In“De oude Veldschuur” kun je nog lekker nagenieten met kopje koffie en huis gemaakt gebak.

De alpaca

Alpaca is net als de dromedaris, lama, guanaco en vicuña familie van de kameelachtigen. Alpaca’s zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, voornamelijk Peru, Chili en Bolivia. Maar tegenwoordig zijn ze wereldwijd te zien.

Men onderscheid twee soorten alpaca’s die gefokt worden voor hun wol, de Huacaya en de Suri. Huacaya alpaca’s produceren fijne wol dat loodrecht op de huid groeit. Suri alpaca’s hebben een fijne glanzende wol dat als dreadlocks langs het lichaam hangt.